Oplegsloten

Filters
Filters
Finish/ kleur
Merk
Deurdikte
Vorm rozet
Massief
Kerntrekbeveiliging
Met nokken
SKG Keurmerk

Resultaat 1–16 van de 22 resultaten wordt getoond

Bent u op zoek naar een oplegslot? Deze vindt u binnen deze categorie. We bieden meerdere oplegsloten aan in ons assortiment, van verschillende bekende merken zoals Nemef, Yale en Lips en ook oplegsloten voorzien van een SKG keurmerk.

Een oplegslot is een slot dat zichtbaar aan de binnenkant op een deur of poort bevestigd wordt. Anders dan een insteekslot, dat volledig in de deur wordt geplaatst, wordt de slotkast van een oplegslot óp de deur bevestigd. Dit soort sloten wordt veelvuldig toegepast bij voordeuren en poorten.

Oplegsloten zijn sloten die op de deur worden geplaatst. Doorgaans worden sloten in de deur verwerkt, zodat deze niet te zien zijn. Echter is een oplegslot juist een slot wat aan de binnenzijde van de deur, óp de deur wordt geplaatst. Vandaar de naam oplegslot. De sloten bieden goede veiligheid, vooral indien ze voorzien zijn van een SKG keurmerk. Als je op zoek bent naar oplegsloten voor je deur, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij hebben verschillende oplegsloten in onze collectie van bekende merken zoals Nemef, Lips en Yale. Bij ons vind je oplegsloten die zijn voorzien van een SKG 2 sterren keurmerk.

Er bestaan echter een aantal verschillen tussen oplegsloten waar je goed op moet letten wanneer je een opleg slot aanschaft. De belangrijkste zaken waar je op moet letten zijn de doornmaat, draairichting en of het slot een vaste of losse buitencilinder heeft. Hieronder zullen we je uitleggen hoe je een oplegslot kiest.

Oplegsloten met vaste en losse cilinder

Er is onderscheid te maken tussen modellen met vaste en oplegsloten met losse buitencilinder (staartcilinder). De modellen met vaste cilinder vormen één vast geheel, bij modellen met een losse cilinder worden slotkast en buitencilinder pas bij montage met elkaar verbonden.

Ben je een beetje handig dan is het monteren of vervangen van een oplegslot goed zelf te doen, waarbij nogmaals opgemerkt dat de montage van een model met vaste buitencilinder eenvoudiger is dan bij een model met losse buitencilinder.

Hoe bepaal ik de draairichting van mijn oplegslot?

Oplegsloten bestaan in links en rechtsdraaiende uitvoering. Dit is komt omdat deuren zowel links als rechts scharnierend zijn. Dat wil zeggen dat de deur zowel links als rechts open kan gaan. Voordeuren, waar de oplegsloten het meeste voor gebruikt worden, draaien bijna altijd naar binnen open zodat mensen die aanbellen niet de deur in hun gezicht krijgen.

Linkse en rechtse oplegsloten zijn niet onderling verwisselbaar omdat de schoten bij het omkeren andersom komen ten opzichte van elkaar (de dagschoot zit bij Yale en LIPS altijd onder de nachtschoot). Let dus goed op dat je de juiste draairichting kiest bij het aanschaffen van een oplegslot. Gelukkig helpen we je een handje.

Een simpele truck om de draairichting van de deur te bepalen – en dus van het oplegslot – is om aan de binnen kant van de deur te gaan staan, dit is de kant waar je de deur naar je toe trekt bij het openen. De kant waar de scharnieren zitten bepaalt de draairichting van de deur.

Linksdraaiend

Zitten de schanieren wanneer de deur naar je toe komt aan de linker kant, dan is de deur linksdraaiend, dit noemen we DIN Links of draairichting 1 (DR 1). Heb je een linksdraaiende deur dan zit het oplegslot aan de rechterzijde van de deur wanneer de deur naar je toe komt.

Rechtsdraaiend

Zitten de schanieren wanneer de deur naar je toe komt aan de rechter kant, dan is de deur rechtsdraaiend, dit noemen we DIN Rechts of draairichting 2 (DR 2). Heb je een rechtsdraaiende deur dan zit het oplegslot aan de linkerzijde van de deur wanneer de deur naar je toe komt.

kijk ook gerust naar de fotos die wij bij de producten hebben staan waneer je de draairichting van de deur kiest in het keuze menu. We hebben de juiste fotos van de sloten hierin gezet zodat je eenvoudig kunt controleren of de draairichting overeen komt met het slot dat je nu al op de deur hebt zitten.

Hoe bepaal ik de doornmaat van mijn oplegslot?

Bij een oplegslot meet je de afstand van de voorplaat van het slot (aan de kopse kant van de deur als hij gemoteerd is) tot het midden (het hart) van de cilinderkoker, dat is het gedeelte waar de sleutel ingestoken wordt. De meest voorkomende doornmaten zijn 50mm en 60mm. Wanneer de doornmaat van het nieuwe slot verschilt van die van het oude slot, dan moet er een nieuw gat in de deur worden gemaakt voor de buitencilinder.

Let op! Zorg dat je doornmaat van een oplegslot altijd aan de buitenkant (straatkant) van de deur meet. Dit is omdat er ook sloten zijn met een verstelbare doornmaat, waarbij de doornmaat van de binnen- en buitencilinder kunnen verschillen. Het meten van de buitencilinder is soms lastig als er bijvoorbeeld een anti-inbraakstrip op de deur zit. Haal in dat geval het oplegslot los van de deur om de maat goed te bepalen.

Voorbeeld van een doornmaat bij een oplegslot

Kerntrekbeveiliging

Het kerntrekken is een tegenwoordig zeer populaire inbraakmethode. Hoewel deze techniek in de praktijk voornamelijk op insteeksloten (met profielcilinders) wordt toegepast kan ook een oplegslot (met staartcilinder) op deze manier worden geforceerd.

Sinds enige tijd zijn er anti kerntrekrozetten voor oplegsloten van de merken Lips, Nemef en Mauer op de markt. Deze rozetten zijn van het merk Intersteel. De rozetten zijn alleen geschikt voor de sloten van deze merken en zijn toepasbaar op zowel de modellen met losse – als die met vaste buitencilinder.

Tips bij aanschaf van een oplegslot

  • Het beste is om te kiezen voor een SKG gekeurd oplegslot. Deze worden niet door alle merken geleverd. Naast Lips, het meest bekende merk voor oplegsloten, heeft ook Nemef SKG-gekeurde sloten
  • Let op de draairichting: is het een naar binnen- of naar buiten draaiende deur; zit het slot aan de binnenzijde links (DR 1) of rechts (DR 2) op de deur.
  • Bij het vervangen van bestaande sloten is het heel erg belangrijk rekening te houden met de doornmaat. Komt de doornmaat niet overeen met die van het oude slot dan krijg je na montage van het nieuwe slot waarschijnlijk te maken met zichtbare schade naast de buitencilinder (omdat de positie van de buitencilinder in dat geval veranderd).
  • Meet de doornmaat voor de zekerheid aan de buitenzijde van deur. Is het te vervangen slot een model met verstelbare doornmaat dan kunnen de maten van binnen- en buitencilinder namelijk afwijken. Ga dus altijd uit van de doornmaat van de buitencilinder.
  • Het juist meten van de doornmaat kan soms lastig zijn (bijvoorbeeld als er een anti- inbraakstrip op de deur zit). Bij twijfel kun je het bestaande slot het best losschroeven en van de deur halen om te meten (in geval van een slot met losse buitencilinder vereist het weer terugplaatsen wel enige handigheid).
  • Sommige oudere (en vaak niet meer leverbare) sloten hebben afwijkende doornmaten. Heb je te maken met een dergelijke afwijkende maat dan bieden de modellen van Lips, Necoloc en S2 met verstelbare doornmaat (48mm tot 62mm) waarschijnlijk uitkomst. Deze zijn verkrijgbaar bij de professionele bouwmarkt, de slotenspeciaalzaak en via het internet.
  • Vervang je een bestaand slot, neem er dan bij voorkeur een van hetzelfde merk, je hoeft dan waarschijnlijk de minste aanpassingen te doen.
  • Kies bij voorkeur een slot met vaste buitencilinder. Deze zijn het makkelijkst te monteren. Houd er wel rekening mee dat deze zijn afgestemd op deuren met een dikte van maximaal 40mm. Is je deur veel dikker (40mm of meer), kies dan voor een slot met losse buitencilinder.

Jouw oplegslot koop je bij Deurbeslag Expert

Weet je nog niet helemaal zeker welk slot je wilt kopen? Laat je adviseren door onze klantenservice. We denken graag met je mee! Onze klantenservice staat zes dagen per week voor je klaar. Weet je inmiddels welk slot jij nodig hebt? Dan koop je deze gemakkelijk en voor een goede prijs bij Deurbeslag Expert, de expert in deurbeslag, hang en sluitwerk en nog veel meer.

De waardering van deurbeslag-expert.be bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 8.8/10 gebaseerd op 1035 reviews.